Xanthos Antik Kenti

    Fethiye’ye 46 km. uzaklıkta, Kınık köyü yakınlarında bulunan Xanthos, Antik Çağda Likya’nın en büyük idari merkezi idi. M.Ö. 545’te Perslerin egemenliğine girene kadar bağımsız olan kent, bundan yaklaşık olarak yüzyıl kadar sonra tamamıyla yanmıştır. Bu yangından sonra şehir tekrar inşa edilmiş, hatta M.Ö. II. yy.da Likya Birliğinin başkenti olma görevini üstlenmiştir. Daha sonra Romalıların kontrolüne giren kent, bundan sonra Bizans egemenliğine girmiş ve 7. yy.daki Arap akınlarına kadar Bizans egemenliğinde kalmıştır. Yerleşen her uygarlığın inşa ettirdiği yapılarda Likya gelenekleri, Helenistik ve Roma dönemi etkilerini gösteren bu merkez 1988 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.


Xanthos Antik Kenti nerededir ve nasıl gidilir?

Kinik Köyü sınırlarında yer alan Xanthos Antik Kenti, ile Antalya Kaş arası 53km (1sa 5dk), Fethiye ile de 63km (50dk) uzaklıkta.

Muğla’nın Seydikemer ilçesine bağlı olan Xanthos Antik Kenti’ne kadar gitmişken 6 km güneyinde yer alan Letoon Antik Kenti‘ni ziyaret edebilirsiniz.


 

Xanthos Antik Kenti gezisi için kolaylık sağlayacak bilgiler

Xanthos Antik Kenti’nin önüne kadar  aracınızla gidebiliyorsunuz. Ortadaki  geniş alana aracınızı park edip ödeme  işlemlerinden sonra gezmeye başlayabilirsiniz. Antik kenti  gezebilmeniz için iki farklı yöne gitmemiz gerekiyor. Sırtımızı gişeye verdiğimizde önce sol tarafı ziyaret ediyoruz. Bu alan, Xanthos Antik Kenti‘nin nekropolünün ve bazilikasının olduğu alandır. Soldan devam ederseniz nekropole ulaşırsınız. 430 metre yürümeniz gerekmektedir.


Xanthos Antik Kenti
© Copyright 2018 | Heryer Villam Tüm Hakları Saklıdır. Web Tasarım - Weblikya Yazılım